Associació de Sant Jordi

Fiesta de Moros y Cristianos de Alcoy

50 ANYS FENT OLLETA ALCOIANA

h

...Temprano han de encenderse los fuegos, que «l'olla» ha de cocer con elegante parsimonia. Se utilizará, puesto que la concurrencia va a ser numerosa (el «primer tro» ha pronosticado un centenar de comensales), recipiente de capacidad adecuada: una olla carnicera o cuartelera. El pinche o marmitón, nos tendrá apercibidos los siguientes elementos: 7 kilos de carne de ternera; 50 morcillas de carne; 50 de cebolla; 15 kilos de judías (a ser posible, de Orcheta, menudas y carnosas), 5 kilos de carne de 2.a y desperdicios; medio kilo de tocino y otro tanto de vientre de cerdo; 5 kilos de cardos; amén de especias, cebollas, aceite y sal....

D’aquesta forma especificava Enrique García Albors a la Revista de la Festa de 1965 com les filaes preparaven el plat típic, on músics i festers anaven a omplir les “panxes buides” per tal d’estar preparats per als dies grans, anomenat Olleta Alcoiana. És un 21 d’abril de 1972, quan D. Jorge Silvestre, President de l’Associació de Sant Jordi en aquell moment, que junt amb alguns directius que l’acompanyen visiten a la filà Realistes a la seu del carrer Sant Miquel i sorgeix l’idea de fer un Concurs d’Olleta per a incloure amb els actes de la propera Setmana d’Exaltació Festera-Conmemoració del Mig Any entre el 15 i 23 d’octubre de 1972. La recepta oficial la va aportar Enrique Gabanes "Polaina" de la fila Andaluces, el lloc elegit per a convocar a les filaes i desenvolupar el concurs va ser a la Glorieta. En eixa primera edició van participar 11 filaes sent el primer premi per a la filà Almogávares i segon premi per a la fila Andaluces. Deu anys després, en 1982 no pot convocar-se com a conseqüència de les riades d’aigua que sofria l’est peninsular i els sofriment que estava causant amb les poblacions; així, com recentment a l’octubre de 2020 per les restriccions sanitàries per combatre la pandèmia de la COVID-19. Son diferents els número de filaes concursant sobre tot els seu primers anys, però conforme ha passat el temps son la totalitat de les filaes les participants.

Demà, 21 d’octubre de 2023 commemorem el 50 aniversari del Concurs d’Olleta Alcoiana, per tal cosa farem arribar als festers i visitants un auca, amb text de Santacreu i dibuix de Payágill publicat a la Revista de la Festa de l’any 1979, on s’especifica de forma gràfica el que significa per a nosaltres aquest esdeveniment que engrandeix el nostre patrimoni gastronòmic, que ens situa en el dia en què el tàndem menjada i música s'uneixen en eixe entranyable local, la Filà, perquè festers i músics reten homenatge a la solidaritat, a la germanor, compartint un plat d’olleta.