Associació de Sant Jordi

Fiesta de Moros y Cristianos de Alcoy

EXPOSADES EN EL MAF LES FIANCES DE LES FILAES MARRAKESCH I ANDALUCES

h

Les Fiances corresponents als Càrrecs Festers de 2025/2026 de les FIlaes Marrakesch i Andaluces ja s'hi troben exposades en el Museu Alcoià de la Festa. Aquestes Fiances van ser entregades per Marrakesch i Andaluces en la passada Assemblea General Ordinària del 30 de maig, en prova d'acceptació dels propers Càrrecs Festers d'aquestes Filaes.

La Fiança és una quantitat simbòlica d'1 €, o en moneda equivalent que s'entrega a l'Associació de Sant Jordi, a mode de compromís per part de la Filà que li correspon el càrrec d'Alferes per a ostentar este càrrec i a l'any següent, el de Capità. Finalitzat l'any de Capità, la Fiança se li retorna a la Filà.

És curiós que, alguna cosa que va nàixer com un compromís irrevocable i indissoluble entre la Junta de Festes o a Associació de Sant Jordi i les Filaes, no passant de ser una quantitat en metàl·lic, en l'actualitat s'ha convertit en un objecte "museable" a les sales d'exposició del MAF, mostrant originalitat i mantenint el caràcter propi i identificatiu de cada Filà en estes Fiances.

Tot seguit incloem un text explicatiu que les Filaes ens han remés referent a la seua Fiança:

 

LA FIANÇA DELS MARRAKESCH PER ALS ANYS DE CÀRREC 2025-2026

La Fiança de l’Alferes i Capità 2025-2026 la teníem en casa, disposada, des de fa més de 73 anys, esperant el seu moment.

En qualsevol Filà, el lloc d’honor se li dona a Sant Jordi, que presideix el local de la Filà, generalment en una fornícula o “capelleta” que realça i adorna la presència de la imatge del nostre patró.

Els Marrakesch hem fet entrega d’una part del nostre patrimoni com Fiança dels propers Càrrecs: l’antiga fornícula que va ser un obsequi del propulsor i fundador del Casal de Sant Jordi, l’arquitecte i fester Marrakesch, Roque Monllor Boronat, l’any 1951, probablement per commemorar el 50 Aniversari de la fundació de la nostra Filà. Les monedes que utilitzem són dirhams de plata del Marroc, que coronen la imatge de Sant Jordi.

Aquest acurat treball, sobre fusta de noguera, fou realitzat pel fuster Miguel García, Papatxí. La seu social de la Filà estava en número 32 del carrer de Sant Mateu.

Entre la quantitat de detalls minuciosos que apareixen tallats a la fusta de la fornícula, la qual és rematada per un frontó triangular, hi trobem escuts (d'Aragó, d'Alcoi i el propi de l'Associació de Sant Jordi), diverses ornamentacions, el nom de la Filà (mal transcrit) i la data de la seua construcció (MCMLI), envoltada per estrelles de sis puntes (motiu de l’heràldica dels Marrakesch d’aquella època, però que actualment són de cinc puntes).

Roque Monllor Boronat contava que l'obrer que va instal·lar el marc, Francisco Pascual, Quico Riu, va traspassar el barandat fins al veí del costat, quan excavava el buit de la fornícula.

L’acte d'inauguració i benedicció d'aquesta entronització de la imatge de Sant Jordi –lamentablement poc documentada–, va comptar amb una intervenció poètica del fester Rafael Candela Moltó –de malnom Bony–, el qual llegí uns versos escrits per ell mateix per a l'ocasió:

La Filà dels Marrakesch

continuant la seua història,

en este dia de "Glòria"

entronitza Sant Jordiet.

Portant jo la veu cantant

de tots els ací presents

–com és bon ús entre gents,

bonhomia demostrant–.

Les gràcies hem de donar

a qui amb gran despreniment

ha fet petit monument

per a Sant Jordi allotjar.

Gràcies, pues, amic "marroc"

i arquitecte de gran fama:

Esta Filà, amb floc de flama,

t'ho agraïx de tot cor.

I unes paraules al Sant,

que van com una pregària,

demanant-li tota gràcia,

llarga vida i fe molt gran:

Ahi estàs com àscua d'or.

Si et portem en la jaqueta,

no és per lluir medalleta,

és... ¡per sentir-te en el cor!

Jo et demane en este dia

tot ple de tendror,

per a tots la germanor

i festes amb fe i alegria.

Fes-nos a tots bons cristians

que, si de moros vestim,

és per cremar-nos aplaudint,

el cor, l'ànima i les mans.

I quan es trenque la història,

tots voldrem arribar al Cel

pues, si bé hui fem la "Glòria",

és perquè la volem en el Cel.

Rafael Candela Moltó (Bony)

25 de març de 1951

Fins a l’any 2004 el nostre Sant Jordi s’entronitzava en aquesta fornícula, donat que en l’actual seu social, al carrer Casa Blanca 56, es va decidir situar la imatge de Sant Jordi d’altra manera. Curiosament, l’actual seu social dels Marrakesch s’hi troba a l’antic taller de la Fusteria Papatxí.

L’acurada feina de restauració de la fornícula ha sigut realitzada per Fusteria Borumballes.

Aquesta és la nostra Fiança, que quan passe el nostre Capità de 2026 tindrà 75 anys d’història.

 

LA FIANÇA DE LA FILÀ ANDALUCES

La fiança que presentem és una navaixa rústica, que du gravada el record dels noms de tots els alferes i capitans, des del segle XIX fins a arribar a Pep i a Javi, càrrecs actuals.

També té una cosa molt curiosa que és que en compte de dos monedes actuals hem recuperat dos maravedisos de l’època del bandolerisme encunyats baix el regnat d’Isabel II. Concretament dos monedes de 1839, any que es conserva la data més antiga de la nostra Filà i probablement serien algunes de les monedes que atresorarien els bandolers de l’època. És un element que estarà present en el boato. 

 Volem que esta navaixa, un element tan simbòlic per a nosaltres i per al públic d’Alcoi estiga depositada en el Casal de Sant Jordi perquè es puga utilitzar en tants actes organitze l’Associació, perquè ahí està el propòsit dels nostres anys de càrrec. Compartir la festa i la filà Contrabandistes amb tot el món de la Festa i el poble d’Alcoi.